On tärkeää, että tutustut ohjeisiin huolellisesti. Saat lisää tietoa lautakunnan yleisistä määräyksistä ja ohjeista.
Tässä tiedotteessa olevat ohjeet koskevat kaikkia kokelaita riippumatta siitä, milloin ylioppilastutkinnon suorittaminen on aloitettu.
Lue Ylioppilastutkintolautakunnan tiedote kokelaille.
Yhteislyseon käytännön ohjeet syksyn kokelaille:
Google docs -tiedostona
Slides -tiedostona
Keväällä 2022 astui voimaan tutkintouudistus, jonka myötä ylioppilastutkinnon suorittaminen muuttuu. Uudistus koskee keväällä 2022 tai sen jälkeen aloitettuja tutkintoja.
Syksyn 2023 ylioppilastutkinnon kokeiden aikataulu
- ma 11.9. äidinkieli ja kirjallisuus, lukutaidon koe
- ke 13.9. psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia
- pe 15.9. vieras kieli, pitkä oppimäärä (englanti, saksa, venäjä, ranska, espanja)
- ma 18.9. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä
- ti 19.9. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä
- to 21.9. uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto
- pe 22.9. äidinkieli ja kirjallisuus, kirjoitustaidon koe, suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe
- ma 25.9. vieras kieli, lyhyt oppimäärä (saksa, ranska, englanti, espanja, venäjä)
Tutkinnon tulokset lähetetään lukioille 9.11.2023. Tulokset ja kokelaan arvostellut koesuoritukset annetaan kokelaalle ja alle 18-vuotiaan kokelaan huoltajalle nähtäväksi Oma Opintopolku -verkkopalvelussa 10.11.2023 alkaen. (Huom. Ajankohdat ovat alustavia ja muutokset niihin mahdollisia.)
Ylioppilastutkinnon suorittaminen
Ylioppilastutkinto on suoritettava enintään kolmen perättäisen tutkintokerran aikana. Voit lisätä tutkintoosi uusia aineita näiden kolmen tutkintokerran aikana. Tutkinnon suorittaminen alkaa, kun ilmoittaudut yhteen tai useampaan kokeeseen ensimmäisen kerran.
Tutkintosi on valmis, kun olet suorittanut tutkintoon vaadittavien viiden kokeen lisäksi lukion oppimäärän tai muut tutkintoon oikeuttavat opinnot esimerkiksi ammatillisessa oppilaitoksessa.
Tutkintoon vaaditaan vähintään viisi koetta. Kaikkien kokelaiden pitää suorittaa äidinkielen ja kirjallisuuden koe. Suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeen voivat suorittaa ne kokelaat, joilla on oikeus osallistua kyseiseen kokeeseen. Voit valita neljä muuta koetta vähintään kolmesta eri ryhmästä, joihin kuuluvat:
- toisen kotimaisen kielen koe
- vieraan kielen koe
- matematiikan koe
- reaaliaineen koe.
Tutkintoon vaadittaviin viiteen kokeeseen tulee sisältyä vähintään yksi pitkän oppimäärän koe. Voit lisäksi sisällyttää tutkintoosi yhden tai useamman muun kokeen. Voit valmistua ylioppilaaksi millä tahansa kokeiden yhdistelmällä, joka täyttää yllä mainitut ehdot.
Voit suorittaa tutkinnossasi eri tason kokeita samasta oppiaineesta, esimerkiksi lyhyen matematiikan kokeen ja pitkän matematiikan kokeen. Vain toinen saman aineen kokeista voi kuitenkin kuulua tutkintoon vaadittavien viiden kokeen joukkoon.
Ylioppilaaksi valmistuttuasi voit myös täydentää tutkintoasi uusilla aineilla.
Ilmoittautuminen
Ilmoittautuessasi ylioppilastutkintoon noudata lukiosi antamia määräaikoja. Kevään tutkintoon on ilmoittauduttava viimeistään 5.6. Jatkavat opiskelijat ilmoittautuvat toukokuun aikana opinto-ohjaajan kanssa Wilmassa. Valmistuneet ylioppilaat, jotka haluavat korottaa arvosanojaan / uusia kokeita, ilmoittautuvat koulun kotisivujen ohjeiden mukaisesti sähköpostitse tai erillisellä lomakkeella.
Ilmoittautuminen on sitova. Et voi jälkikäteen muuttaa valintojasi, jotka koskevat aineyhdistelmää tai kokeen tasoa. Voit hakea muutosta ilmoittautumistietoihisi, jos sinulla on jokin sairaus tai muu erityisen painava syy muutoksen tekemiseen. Määräajan päätyttyä tapahtuneen ilmoittautumisen lautakunta voi hyväksyä vain erityisen painavasta syystä. Voit kirjallisesti peruuttaa rehtorin hyväksymän ilmoittautumisesi kevään tutkintoon viimeistään 1.12. ja syksyn tutkintoon viimeistään 5.6.
Tutkintomaksut
Jos olet aloittanut lukio-opintosi syksyllä 2021 tai sen jälkeen kuulut laajennetun oppivelvollisuuden suoman maksuttomuuden piiriin. Tämä tarkoittaa, että voit suorittaa maksuttomasti viisi ensimmäistä koetta. Jos saat jostain näistä viidestä kokeesta hylätyn, voit osallistua kyseisen kokeen uusintaan ilman maksua. Jos osallistut samalla tutkintokerralla useampaan kuin viiteen kokeeseen, voit itse valita, mitkä sen tutkintokerran kokeista suoritat maksuttomasti. Hyväksytyn kokeen uusimisesta peritään maksu (34 euroa).
Oikeutesi maksuttomiin kokeisiin päättyy, kun saat ylioppilastutkinnon, ammatillisen tutkinnon tai niitä vastaavat ulkomaiset opinnot valmiiksi. Oikeutesi maksuttomiin kokeisiin päättyy sen kalenterivuoden lopussa, jolloin täytät 20 vuotta.
Ota yhteyttä opinto-ohjaajaan, jos sinulla on maksuttomuuteen liittyviä kysymyksiä.
Jos et kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin (eli aloitit lukion suorittamisen ennen syksyä 2021): Kun olet ilmoittautunut tutkintoon, olet velvollinen maksamaan koekohtaisen maksun kaikista niistä kokeista, joihin olet ilmoittautunut. Maksut maksetaan lukion antamien ohjeiden mukaisesti. Ota yhteyttä lukion toimistoon, jos sinulla on maksun maksamiseen liittyviä kysymyksiä. Voit pyytää koekohtaisten maksujen palauttamista, jos sinulla ei ole osallistumisoikeutta tai lautakunta on hakemuksestasi mitätöinyt ilmoittautumisesi. Äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen koekohtainen maksu voidaan palauttaa vain, jos et ole osallistunut sekä lukutaidon että kirjoitustaidon kokeeseen samalla tutkintokerralla. Pyyntö maksujen palauttamisesta on esitettävä lautakunnalle viimeistään sen vuoden loppuun mennessä, jonka aikana järjestetystä tutkinnosta on kyse. Et voi osallistua kokeeseen, jos et ole suorittanut tutkintomaksuja. Lue ohjeet maksun palauttamisesta Tutkintomaksut-sivulta.
Hylätyn kokeen uusiminen
Hylätyn kokeen saa uusia kolme kertaa välittömästi seuraavien kolmen tutkintokerran aikana. Tutkinnon suorittanut henkilö saa uusia hylätyn kokeen niin monta kertaa kuin haluaa. Tämä koskee kaikkia kokeita.
Kun uusit kokeen, voit halutessasi vaihtaa vaativamman tason kokeen lyhyemmän oppimäärän kokeeseen. Tason vaihtaminen edellyttää, että tutkintoosi vaadittaviin kokeisiin sisältyy edelleen yksi pitkän oppimäärän koe. Jos määräaika kuluu umpeen tai et saa hyväksyttyä arvosanaa kolmannellakaan uusimiskerralla, sinun on suoritettava koko tutkinto uudelleen.
Hylätystä kokeesta ei tule merkintää todistukseen. Hylätty arvosana kuitenkin merkitään todistukseen, jos suoritat tutkinnon hylätyn arvosanan estämättä (ks. Kompensaatio).
Hyväksytyn kokeen uusiminen
Hyväksytyn kokeen saa uusia niin monta kertaa kuin haluaa. Kokeen uusimisajankohdan voit valita itse. Jos uusit jonkin kokeen ennen ylioppilastutkintotodistuksen saamista, todistukseen merkitään tästä kokeesta saatu parempi arvosana. Jos uusit kokeen tutkintotodistuksen saamisen jälkeen, saat uusitusta hyväksytystä kokeesta erillisen todistuksen. Saat halutessasi uusia myös kokeen, josta olet saanut arvosanan laudatur. Mahdollisuus uusia hyväksyttyjä kokeita rajattomasti koskee kaikkia kokelaita riippumatta hyväksytyn kokeen suorittamisajankohdasta tai aiemmista uusimiskerroista.
Tutkinnon täydentäminen
Tutkinnon täydentäminen uusilla kokeilla on mahdollista sen jälkeen, kun olet suorittanut tutkinnon. Täydentämisen ajankohdan voit valita itse. Voit myös täydentää tutkintoa jo suorittamasi oppiaineen eritasoisella kokeella. Saat erillisen todistuksen näistä uusista hyväksytyistä kokeista. Voit uusia kokeen niin monta kertaa kuin haluat.
Kompensaatio
Sinulla voi olla mahdollisuus valmistua ylioppilaaksi, vaikka et saa hyväksyttyä arvosanaa jostakin tutkintoon vaadittavasta kokeesta. Kompensaatiossa otetaan huomioon muiden ylioppilastutkintotodistukseesi tulevien kokeiden arvosanat. Keväällä 2022 tai sen jälkeen aloitetuissa tutkinnoissa otetaan huomioon vain tutkintoon vaadittavissa (5) kokeissa saadut hyväksytyt arvosanat.
Jos et saa jossakin tutkintoon vaadittavassa kokeessa hyväksyttyä arvosanaa mutta tulet ylioppilaaksi kompensaation kautta, voit uusia hylätyn kokeen myöhemmin niin monta kertaa kuin haluat. Uusimisen ajankohdan voit valita itse. Äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen hyväksytyn arvosanan edellytyksenä on, että sinulla on suoritus sekä lukutaidon että kirjoitustaidon kokeesta. Jos jompikumpi suoritus puuttuu, katsotaan kokonaissuoritus keskeytyneeksi, jolloin koko suorituksesi on hylätty. Keskeytyneen kokeen tapauksessa kompensaatio ei ole mahdollinen.
Koesuoritusta heikentävän syyn huomioon ottaminen / erityisjärjestelyt
Lautakunta voi ottaa huomioon koesuoritusta heikentävän syyn yo-tutkinnossa, jos sinulla on jokin seuraavista:
- sairaus tai vamma
- kuulovamma
- näkövamma
- lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeus
- erityisen vaikea elämäntilanne
- opetuskielen puutteellinen hallinta (vieraskieliset kokelaat).
Ensisijainen tapa tähän on myöntää erityisjärjestelyjä koetilanteeseen. Pistekorotus kohdistuu ainoastaan niihin kokeisiin, joiden arvosana ilman lisäpisteitä olisi hylätty. Pistekorotuksen hylättyyn kokeeseen voi saada riippumatta siitä, onko erityisjärjestelyitä haettu tai käytetty. Pistekorotusta ei voi kuitenkaan saada opetuskielen puutteellisen hallinnan vuoksi.
Erityisjärjestelyjä haetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Ennen hakemusta pyydetään lausunnot opettajilta tai muilta asiantuntijoilta. Rehtori antaa ohjeet erityisjärjestelyiden hakemiseen.
Kysy lisätietoja lukiostasi tai lue lisää erityisjärjestelyistä lautakunnan verkkosivuilta. Lausunnot ja hakemukset toimitetaan lautakunnalle määräyksissä olevien aikataulujen mukaisesti.
Tarkistuspyynnöt
Kun tulokset ovat valmistuneet, saat ne omasta lukiostasi. Saat tuloksesi ja arvostellut koesuorituksesi nähtäväksi myös Oma Opintopolku -palvelussa. Jos epäilet, että tulokset ovat virheellisiä, ota yhteyttä opettajaasi tai rehtoriin asian selvittämiseksi.
Oikaisuvaatimus
Jos epäilet, että arvostelussa on tapahtunut virhe, saat vaatia lautakunnalta asiaan oikaisua. Hakemus on jätettävä 14 päivän kuluessa siitä, kun sinulla on ollut mahdollisuus saada arvosteltu koesuoritus nähtäväksesi. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä kokelas itse tai alle 18-vuotiaan kokelaan huoltaja. Voit myös pyytää toista henkilöä tekemään oikaisuvaatimuksen puolestasi. Tällaisessa tapauksessa sinun pitää antaa kyseiselle henkilölle valtakirja, joka hänen tulee liittää oikaisuvaatimukseen. Ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemiseen ovat lautakunnan verkkosivuilla. Oikaisuvaatimus on maksullinen. Maksu maksetaan sähköisessä asiointipalvelussa oikaisuvaatimuksen lähettämisen yhteydessä. Maksu palautetaan, jos arvosana tai pistemäärä muuttuu oikaisuvaatimuksen johdosta.
Tutustu myös näihin:
Julkisesti, opettajille, opiskelijoille, henkilökunnalle ja huoltajille